Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2008 11:08 - Шофьорските курсове са ненужно тежки
Автор: american Категория: Други   
Прочетен: 2087 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 05.05.2008 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Правя сравнение как се изкарва книжка в US и България:
Правилника за движение в US си го разпечатах сам - около 20 листа похарчих. Раздава се безплатно в центровете на КАТ и някои пощи, представлява малка книжка. Изучих го за 4 дни и си взех изпита. Всичко вътре наистина трябва.
В България тръбва да КУПИШ Закон+Правилник, които няма начин да научиш, пълни са с правила които никога няма да ти потрябват.
Резултата е: в US правилата са прости, всички ги знаят, и ги спазват. В България никога не си сигурен че не си в нарушение, и всеки КАТаджия може да де смаже, стига да се заяде. Ето това е БЕЗЗАКОНИЕ.

Курсове
за нови шофьори в US има, но не са задължителни. Ако си вземеш теста по теория получаваш Permit (разрешение) за каране, и започваш да преактикуваш придружен от шофьор с книжка. Със собствената си кола, или под наем, или неговата. Няма втори педали, няма занк "У", само на магистрала не можеш да излизаш. Колко струва ? - колкото за бензин.
В България трябва да се одрусаш яко с парите, да спазваш чужд график, как ще ходиш до сборния пункт за кормуване не е ясно, а за жените - изглежда доста опасно и рисковано, да се надяваме само че инструктора не е млад или похотлив.

За Изпита в US отиваш със собсвената ти кола, изпитващия не е униформен и притеснението е по-малко. След като ти провери светлините те кара да покараш 5-10 мин, да върнеш назад, абсолютно му е забрнено да те провокира да сгрешиш. Това е - печатат ти книжката и след час си тръгваш шофирайки сам.
В България по време на изпита се качват ченге (при мен бяха 3-ма), и се бъзикат с теб, понякога се карат. Допускат се и други хора в колата.  Изпита е кошмар.
Сега тук се опитват да въведат някакви елекронни буквари - пълна глупост - гледах демонстрация - като дадеш грешен отговор да видиш как точно автобуса ще удари мотоциклетист, който пада. Явно накой фирма от обръчите се е уредила да вкарат тия буквари в закон, за да почнат да цицат. По-добре да им покажат на обучемите едно филмче с реална катастрофа от камерите в София или Reаlity TV, повече ще ги впечатли, ако то ва е целта - да бъдат шокирани. 

В US слагат свтофарите само СЛЕД кръстовището. Нвма нужда де извиваш глава де видиш кога ще светне зелено над тебе, или да чакаш за засвиркат отзад. В София започнаха да слагат допълнителни светлини на отсрещната страна, ама нали не сме последователни в нищо - не можем да се решим да го направим по един начин. Същото като рекамата за кола дето има СИДИ и АБЕЕС - едното е английски spelling, другото е немски.



Тагове:   курсове,   ненужно,


Гласувай:
0



1. empire - мхм
23.04.2008 14:55
Ехе,чак пък толкова лесно да се взимаше книжка в щатите и там щяха да се избиват по пътищата ( а може би го правят ? ) :)
цитирай
2. arnage - Боже господи!
24.04.2008 02:03
Рядко си позволявам подобни реплики към някого, но ако наистина вярваш в скодоумието, което си написал, ходи се застреляй! Цялата касапница по българските пътища е факт, защото тук хората са твърде натоварени от тежките курсове ли?! Тежки курсове с 30 часа кормуване?! Сравнение между българските и американските пътища?! Щом го правиш и то напълно насериозно, ок... Та викаш няма нужда да знае човек кога се минава на зелено, коя знак за какво е... Мда, затова е такова положението по пътищата и пътищата ни дават повече жертви от някои войни... Зарати ТЕЖКИТЕ курсове...
цитирай
3. superman - и с 500 часа не се става шофъор
05.05.2008 09:41
и с 500 часа не се става шофъор. някой хора цял живот не могат да се научат да карат. а на някой пък изобщо не им трябват курсове. тъй че кои как кара не е следствие на курсвете. нормално е необходимо 1-2 години за да стане човек приличен шофъор.
цитирай
4. american - Боже господи - реплика
05.05.2008 11:14
Arnage, не става думе за вярване. Сложил съм ти факти. Изглежда че на теб ти е трудно ти да повярваш. Ами питай някого дали пък не е точно така. Да мнооого е различно от това, което знаеш. В US всеки шофьор изминава около 4 пъти повече км от теб, и то ако си активен шофьор. Още Факти: Шофьорска книжка се получава на 16 год. и хората шофират до дълбока старост, всъщност нямат избор, защото няма как хляб да си купят без кола. Обществен транспорт има само в мегаполисите, където живеят или бедни, или изключително богати. Има жилищни райони дето няма автобусна линия на 5 км. Кола, която е паркирана 3 дни на улицата без да измине поне 200 ярда се глобява, после се вдига, и ако не я потърсат след месец се продава на търг или се ликвидира. Така, че колите наистина се карат, и то много. За година една кола изминава 30 000 км средно, изключвам таксита и др. pro.
И сега: Броя на катастрофите с фатален край в US е 7 пъти по-нисък от България (гарантирам само за един щат).
Профани ли са? Не. Имат много прости правила и ВСЕКИ може да ги научи. И да бъде "добър" шофьор. Схващаш ли сега? Да, вместо за обучение се дават пари за ектра качество на пътните знаци и маркировка. Не че ние нямаме и не хвърляме пари - при нас всичко е небрежно и некачествено. Без много мислене. Много скодоумие.
Наслагахме таймери по кръстовищата, а нямамаме маркировка, и където положат - ползват някаква смешна боя дето след 2 седмици се заличава. Няма даже бутон на пешеходните светофари! Няма наказание за агресивно шофиране, със съпътсващия "курс за овладяване на гнева". А гняв и ярост има много - току що съобщиха по радиото за двама като теб дето се сбили за един фар и единия е със счупена глава с камък. Първобитни хора. Не ти се обиждам за "скодоумито", то затова е форум.
+ Половината от пътните знаци в Правилника са излишни и могат да не използват.
+ Половината от правилата са излишни и могат да се премахнат или опростят - като ония за теглене, спиране, обръщане и т.н.
+ Много от поставените пътни знаци са излишни, в същото време има много важни липсващи, осбено за скорост и предимтство.
Целия правилниик трябва да се оптимизира, както и поставените вече пътни знаци. Всеки ден минавам по един маршрут и имам поне 20 забележки за сбъркани знаци или светофари. Неграмотно поставени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: american
Категория: Други
Прочетен: 23954
Постинги: 7
Коментари: 10
Гласове: 53
Архив